De când au început să apară detectoarele AI în școală, am simțit o tensiune subtilă în aer, ca și cum s-a schimbat ceva în felul în care gândim tema sau eseul. Ce mă frapează e că această tehnologie nu sancționează doar o eventuală „copiere", ci pare să ne oblige să ne întrebăm ce e valoarea reală a învățatului: e vreun triunghi perfect între idee originală, exprimare personală și sursă digitală, sau riscăm să transformăm scrisul într-un simplu test de supraviețuire în fața algoritmului? Am avut colegi care au renunțat la idei mai „grandioase", de teamă să nu îi prindă un detector AI; parcă s-a instaurat o autocenzură involuntară, iar discursul se simte mai gri, mai uniform. Pe de altă parte, e greu de negat că această tehnologie poate preveni situațiile în care efortul e complet eludat, ceea ce, în teorie, ar putea promova un nivel mai mare de onestitate intelectuală. Însă mi-e greu să cred că schimbarea reală nu se produce la nivelul înțelegerii sau creativității - ci mai degrabă la cel al fricii și adaptării la reguli noi, uneori mai puțin transparente pentru studenți. Sunt curios dacă și alții au observat această mutație subtilă în atmosfera de învățare și cum credeți că putem folosi aceste instrumente fără să ucidem avântul explorării intelectuale?
Notifications
Clear all
Detector Plagiat & AI
1
Users
0
Reactions
12
Views
oct. 30, 2025 10:35 pm