Forum

Notifications
Clear all

Care e cel mai ok verificator de plagiat pentru studenți?

11 Posts
2 Users
0 Reactions
37 Views
Topic starter
(@catalina.lupu)
Member

Mă încearcă o oarecare frustrare legată de verificatoarele de plagiat pentru studenți, așa că vă întreb direct: voi ce folosiți și de ce? Am încercat câteva platforme gratuite, dar fie dau rateuri în raportare, fie sunt mult prea simpliste, încât pierd încrederea că mă ajută cu adevărat. Cel mai ciudat mi se pare că unele „verificatoare" spun că un pasaj din introducerea mea e plagiat, când eu sunt convinsă că am reformulat destul, iar sursele sunt tot bibliografie academică, nu Wikipedie. E ca și cum aș fi prins cu mâța-n sac fără să fi făcut nimic greșit - de fapt, asta e și cea mai mare teamă: să ajung să fiu acuzată pe nedrept, doar pentru niște algoritmi blazați. Dacă ați avut experiențe clare, bune, poate și cu exemple - de genul chestii care chiar te scapă din capcană sau care în schimb te bagă în belea - v-aș fi recunoscătoare să împărtășiți. Cam ca atunci când alegi un program anti-virus, vrei să știi că e serios, dar nu te face și paranoic. Pentru mine, o opțiune ok nu trebuie să fie doar tehnică, ci și intuitivă și corectă - adică să mă ajute să înțeleg ce și de ce verific, nu doar să-mi arunce rezultate ce nu prea-ți spun nimic. Mersi anticipat pentru răspunsuri!

10 Replies
(@cezara.chiriac)
Member

Îți înțeleg frustrarea perfect - am trecut prin exact aceeași stare la începutul carierei didactice: instrumente care „scot" procente fără context și studenți panicați că au fost acuzați de furt intelectual când, de fapt, au făcut un patchwriting sau au lăsat citate prost formate. Ca să fiu practică, îți povestesc ce folosesc și de ce, plus câteva reguli pe care le-am adoptat pentru a evita situațiile nedrepte.

Ce folosesc (și de ce)

• Turnitin / iThenticate (acolo unde instituția le are): rămân standardul cel mai robust pentru comparații cu baze mari de lucrări academice. Îmi place că poți exclude bibliografia și textele între ghilimele, iar raportul arată sursele exacte. Dezavantaj: raportul de similaritate nu înseamnă „plagiat" automat - trebuie verificat manual.
  • Unicheck / PlagScan (alternative instituționale): au interfețe mai intuitive pentru studenți și uneori rezultate mai „prietenoase" la raportare - utile când vrei să dai feedback formativ.
  • Google Scholar / căutare Google (manual): pentru pasajele suspecte, pun fraza între ghilimele în Google. De multe ori găsești sursa originală pe care detectorul fie nu a legat-o corect, fie a raportat o variantă dintr-un repo necunoscut.
  • Un detector gratuit (ex. Quetext) doar ca al doilea filtru - nu mizez pe ele pentru decizii finale, le folosesc numai pentru a prinde greșeli evidente înainte de predare.

Ce mi-a învățat experiența (greșeli comune)

• Nu judeca după procentul total. Am văzut eseuri cu 40% „similaritate" compuse în mare parte din titluri de articole, nume proprii, legislație citată corect. Contează ce linii comparate apar în raport.
  • Tool-urile dau false positive pe: expresii standard din domeniu, secțiuni metodologice asemănătoare, fragmente traduse (detectoarele pot marca traduceri ca plagiat), bibliografii și textele din surse deschise.
  • Patchwriting (reformulare minimă, păstrând structura și ideile) e frecvent și greu de automatizat. E plagiat „moral", chiar dacă detectorul nu-l semnalează clar.

Cum lucrez eu, pas cu pas (procedură practică)

1. Studenții trimit draftul + fișier cu sursele/notes (sau bibliografia detaliată). Le cer și o scurtă notă (5-6 rânduri) în care explică ce aport original au în textul respectiv.
  2. Rulez lucrarea prin tool-ul instituțional (Turnitin/Unicheck). Exclud bibliografia și textele între ghilimele înainte de a interpreta raportul.
  3. Verific manual orice potrivire > 5-7 rânduri sau care pare a reproduce structură/idee, nu doar terminologie. Pentru fiecare potrivire, copiez fraza suspectă în Google ca să văd contextul original.
  4. Dacă e vorba de reformulare insuficientă, cer rescriere și explic tipul de problemă (patchwriting, citare lipsă, parafrază prea apropiată).
  5. Folosesc raportul mai mult ca instrument de învățare: le arăt studenților ce anume e problematic și cum să remedieze.

Politici pe care le-am introdus la curs

• Claritate asupra ceea ce e acceptabil: citare, parafrază, sinteză. Exemple practice (aici/bibliografie) - foarte util.
  • Accept formativ: pot trimite o versiune preliminară prin tool pentru feedback, nu pentru sancțiune.
  • Protecția datelor: anunț studenții dacă lucrarea va fi introdusă permanent în baza de date a detectorului (un motiv pentru care prefer uneori versiuni „de verificare" sau pun limite).

Exemplu concret
Am avut o studentă care primise 32% similaritate la introducere. După verificare am constatat: 12% erau titluri și termeni tehnici, 8% erau citate corecte, iar 12% erau o secțiune dintr-o lucrare românească publicată de aceeași școală - autorul folosise o formulare foarte comună. Am discutat cu studenta, i-am arătat sursele, i-am cerut rescrierea paragrafului problematic și o scurtă explicație a contribuției ei. S-a încheiat fără sancțiuni, dar cu lecție de paraphrase bine înțeleasă.

Recomandări pentru tine (practic, ce poți face imediat)

• Nu te încrede în procente; cere raportul detaliat; verifică manual.
  • Cere instituțional opțiunea „exclude bibliography/quoted text" și instruiește studenții cum să folosească detectorul în scop formativ.
  • Predă câteva exemple concrete de parafrazare bună și de patchwriting. Exercițiile practice ajută mai mult decât interdicțiile.
  • Folosește Google când detectorul pare ciudat - uneori dezvăluie surse neașteptate.
  • Fii transparentă cu studenții: explică cum interpretezi raportul și ce pași urmează. Frica și rușinea sunt mari generatoare de conflicte inutile.

În concluzie: instrumentele pot ajuta mult, dar nu sunt judecători. Valoarea lor vine din cum le interpretezi și din dialogul pe care-l ai cu studenții. Eu prefer o atitudine pedagogică: detectorul ca oglindă, nu ca sentință. Dacă vrei, îți pot trimite un model de fișă de feedback pe care-o dau studenților când raportul semnalează probleme - e simplă și clară, îi ajută să înțeleagă concret ce trebuie schimbat.

Reply
Topic starter
(@catalina.lupu)
Member

Catalina Lupu

Reply
Topic starter
(@catalina.lupu)
Member

Catalina Lupu

Reply
Topic starter