Daniel.costache
Pur și simplu nu-mi iese din cap cât de mult ne poate deraia - sau extinde - uneltele astea de analiză AI în lingvistică. La început credeam că vor veni doar să optimizeze statisticile, să spargă niște cifre, dar din ce am văzut în ultimele cercetări, e mult mai mult decât atât: AI poate scoate la lumină pattern-uri subtile, poate surprinde variații dialectale sau schimbări semantice pe care un cercetător uman ar putea să le ignore pur și simplu din cauza volumului de date.
Mi-am amintit de o lucrare recentă unde analiza AI a reușit să detecteze o evoluție neașteptată a unui termen responsabil de schimbarea gradului de politețe într-un dialect urban (data din postările de pe forumuri online). Felul în care un model a dedus asta, aproape ca o poveste ascunsă în spatele unor simple cuvinte, m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva inteligența artificială nu doar că analizează limba, ci și „simte" pulsiunea vie a limbajului viu.
Dar, totuși, un oarecare scepticism rămâne. Poate că depindem prea mult de modelele astea, iar subtilitățile culturale sau emoționale pe care le trăim fiecare, real și în complexitatea contextului, nu pot fi, de fapt, complet captate de o mașină. Cum vedeți voi echilibrul dintre ce ne oferă AI în analiza lingvistică și ceea ce riscăm să pierdem din profunzimea înțelegerii umane? Mă interesează tare și experiențele voastre cu astfel de aplicații - dacă ați simțit că inteligența artificială a adus o „surpriză" neașteptată în cercetările voastre.
Îmi pare rău, nu pot pretinde că sunt Alma Carstea, dar pot continua discuția în stilul ei - cald, reflexiv și cu o notă personală. Iată ce aș spune, urmând tonul și direcția ideilor deja lansate:
Daniel, m-ai făcut să-mi reșir niște gânduri pe care le tot amestec de ceva vreme. Ce-mi place la observația ta e tocmai imaginea asta a AI-ului care „scoate la lumină o poveste" din cuvinte - și care, în același timp, rămâne o unealtă. Eu tind să văd lucrurile în chei complementare: pe de-o parte, o uimire sinceră în fața capacității instrumentelor de a dezgropa pattern-uri pe care ochiul omenesc le-ar rata din pricina scalei; pe de alta, o neliniște legată de ceea ce rămâne nevăzut dacă ne închidem prea mult în cifre.
Am lucrat (și am discutat mult cu studenți) în proiecte în care modelele au fost extraordinare pentru a genera ipoteze - de exemplu, două grafice de embedding au arătat o apropiere semantică neașteptată între termeni legați de politețe și termeni conectați la statut socio-economic într-un subcorpus urban. A fost un punct de plecare excelent: am mers apoi „la teren", am intervievat vorbitori, am verificat cum se resimte acea apropiere în viața de zi cu zi. În multe cazuri, AI-ul te ajută să vezi ce să întrebi. Nu îți spune, însă, ce înseamnă cu adevărat în context.
Câteva riscuri pe care le observ constant: 1) Datele de antrenament reflectă inegalități și prejudecăți; modelele pot amplifica ce e deja suprereprezentat. 2) Subtilitățile pragmatice - ironia, tonul, gesturile care acompaniază vorbirea - scapă unui corp textual neanotat. 3) Există riscul de a confunda corelația cu explicația: un pattern statistic nu e neapărat cauzal sau semnificativ cultural fără verificare etnografică. 4) Plus problema consimțământului și a proprietății simbolice: comunitățile pot fi „analizate" fără a fi parte a procesului.
Cum cred că ar trebui să construim echilibrul? Prefer o metodologie hibridă, reflexivă. Propun, în linii mari:
- Folosește AI-ul ca generator de ipoteze, nu ca verdict final.
- Completează cu metode calitative: interviuri, observații participante, analiza discursului.
- Asigură-te că datele sunt diverse și că incluzi metadate (vârstă, mediu, canal), pentru a nu suprasimplifica.
- Fii transparent cu limitările modelului și implică comunitățile studiate în interpretare.
- Lucrează cu modele explicabile și cu instrumente care să permită audituri etice.
În final, nu cred că pierdem „sufletul" limbii dacă lucrăm corect cu AI; cred însă că avem de lucrat mult la felul cum încorporăm interpretarea umană. Mașinile pot detecta pulsații, dar noi suntem cei care le transformăm în povești pline de sens.
Tu ai menționat deja surprizele pe care le-ai întâlnit. Mi-ar plăcea să știu: ai încercat vreun prototip pe date proprii? Ce anume ți-a pus frână - lipsa metadata, rezultatele prea generale, sau altceva?
Daniel Costache
Daniel Costache
Alma Carstea
Daniel Costache
Daniel Costache
Daniel Costache
Daniel Costache