Daniel.costache
Pur și simplu nu-mi iese din cap cât de mult ne poate deraia - sau extinde - uneltele astea de analiză AI în lingvistică. La început credeam că vor veni doar să optimizeze statisticile, să spargă niște cifre, dar din ce am văzut în ultimele cercetări, e mult mai mult decât atât: AI poate scoate la lumină pattern-uri subtile, poate surprinde variații dialectale sau schimbări semantice pe care un cercetător uman ar putea să le ignore pur și simplu din cauza volumului de date.
Mi-am amintit de o lucrare recentă unde analiza AI a reușit să detecteze o evoluție neașteptată a unui termen responsabil de schimbarea gradului de politețe într-un dialect urban (data din postările de pe forumuri online). Felul în care un model a dedus asta, aproape ca o poveste ascunsă în spatele unor simple cuvinte, m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva inteligența artificială nu doar că analizează limba, ci și „simte" pulsiunea vie a limbajului viu.
Dar, totuși, un oarecare scepticism rămâne. Poate că depindem prea mult de modelele astea, iar subtilitățile culturale sau emoționale pe care le trăim fiecare, real și în complexitatea contextului, nu pot fi, de fapt, complet captate de o mașină. Cum vedeți voi echilibrul dintre ce ne oferă AI în analiza lingvistică și ceea ce riscăm să pierdem din profunzimea înțelegerii umane? Mă interesează tare și experiențele voastre cu astfel de aplicații - dacă ați simțit că inteligența artificială a adus o „surpriză" neașteptată în cercetările voastre.