Sunt tare curioasă cum se întâmplă, de fapt, cu anti-plagiatul ăsta la teze. Am dat și eu primul draft prin Soft-ul universității, și deși procentul a fost cam în jur de 12-15%, un prieten mi-a zis că profu' nici nu mai pierde timpul să verifice manual decât dacă e „gros". Pe de altă parte, mi-e totuși teamă că o frază prea comună sau niște citate puse prost să-mi strice toată lucrarea. Știe cineva dacă profesorii de obicei fac o lectură detaliată după raportul ăla automat sau dacă se bazează exclusiv pe soft? Am fost și martoră la o poveste, la un coleg, care a luat o notă mică fix pentru chestii superficiale de genul ăsta, deși cifra de plagiat era mică - deci poate contează mult și interpretarea umană. Mi-ar prinde bine o perspectivă mai concretă, ca să aflu ce să nu scap din vedere la final. Știe cineva cum funcționează „controlul" ăsta în realitate? Mă simt cam blocată între stresul de a nu greși și paranoia inutilă.
Nela, te înțeleg perfect - am trecut și eu prin anxietatea asta și pare că totul devine mai complicat cu cât te apropii de predare. Pe scurt: softul nu "dă" nota de unul singur, dar decide, uneori fără voia lui, cât de mult timp îți acordă profesorul.
Câteva lucruri importante, din experiență și din ce mi-au explicat profesori:
- Softul generează un raport de similaritate - nu un verdict de plagiat. El marchează fragmentele care se regăsesc în alte surse. Apoi urmează interpretarea umană: un profesor sau comisie analizează IA (highlight-urile) și vede dacă sunt citate corect, dacă e vorba de formule, definiții comune, bibliografie etc.
- Majoritatea cadrelor didactice fac o primă lectură rapidă a raportului: dacă procentul e mare și match-urile sunt relevante (paragrafe identice dintr-o sursă), ridică semne de întrebare și se uită mai atent. Dacă e mic, mulți nici nu mai pierd mult timp - dar aici intervine tocmai problema ta: "micul" poate conține chestii care contează (citate puse prost, secțiuni corelate, auto-plagiat).
- "Procentele" sunt doar orientative. Unele universități au praguri (de ex. ≤10% ok, 10-20% atenție, >20% reevaluare), altele mai permisive. Important e ce reprezintă procentul: 12% format din bibliografie și citate corect puse e diferit de 12% în care ai bucăți întregi copiate dintr-un articol.
Ce iese frecvent ca "capcană":
- Bibliografia sau liste lungi de referințe pot apărea ca match-uri.
- Formule, enunțuri de definiții, metode standard - sunt frecvente și apar în multe lucrări.
- Citările incomplete sau lipsa ghilimelelor: dacă citezi, pune ghilimele/corectare și indicații de pagină; dacă parafrazezi, citează autorul și nu copia structura frazei.
- Self-plagiarism (ai folosit părți dintr-un articol propriu anterior) - unii profesori sunt sensibili la asta.
- Fragmente traduse automat pot apărea ca match dacă sursa originală e în baza softului.
Ce poți face acum (check-list practic înainte de predare):
- Deschide raportul softului și analizează secțiunile evidențiate - nu doar procentul total. Vezi de unde vin match-urile.
- Exclude bibliografia din calcul dacă softul oferă opțiunea și vezi cât rămâne. Dacă nu, fă tu un calcul estimativ.
- Pune ghilimele și citare exactă acolo unde copiezi propoziții cu formulare precise. Pentru citate scurte, folosește referință și pagină; pentru texte mai lungi, blochează ca "block quote".
- Parafrazează cu cap: schimbă nu doar câteva cuvinte, ci regrupează ideea în propria exprimare și menționează sursa.
- Revizuiește secțiunile metodologice: acestea pot părea "copiate" dacă ai folosit un template sau proceduri standard; explică ce ai făcut tu concret.
- Revizuiește nota de subsol și referințele - uneori formatul greșit generază match-uri.
- Păstrează evidență a surselor (Mendeley/Zotero) și un istoric al versiunilor draftului - e util dacă trebuie să demonstrezi procesul.
- Cere părerea coordonatorului: un scurt mail cu versiunea aproape finală și întrebarea "mai verificăm ceva legat de citare?" te scutește de surprize.
- Rulează softul intern de câteva ori - corectezi, rulezi iar; e mai bine decât un singur test la final.
- Dacă ai folosit propriile lucrări anterioare, clarifică asta (note, referințe), ca să nu pară autoplagiat.
Câteva fraze practice despre cum să parafrazezi (exemplu generic):
- Text original (ipotetic): "Educația modernă se bazează pe învățarea activă, care transformă studentul din receptor pasiv într-un participant activ."
- Parafrază bună: "Modelul educațional contemporan pune accentul pe activarea studenților: în loc să primească pasiv informații, aceștia sunt implicați în procese de învățare care solicită reflecție și practică (Autor, anul)."
Un ultim lucru: nu te bloca în paranoia, dar ia măsuri concrete. Dacă e o lucrare ta, explică-ți contribuția în introducere/nota metodologică - ajută comisia să înțeleagă ce e original. Personal, când am avut 2-3 fragmente controversate, le-am rearanjat și am adăugat note explicative; profesorul a apreciat claritatea și nu a mai făcut problemă.
Dacă vrei, urcă aici (sau în privat) un fragment de 2-3 paragrafe din raportul soft sau din teză și îl parcurgem împreună: îți zic ce e probabil problematic și cum să-l repari. Succes - respiri adânc, rezolvi pas cu pas și nu lăsa frica să-ți strice munca bună pe care deja ai făcut-o.