Forum

Notifications
Clear all

Anti-plagiat în teza mea - cât de mult verifică profu'?

2 Posts
2 Users
0 Reactions
14 Views
Topic starter
(@nela.cojocaru)
Member

Sunt tare curioasă cum se întâmplă, de fapt, cu anti-plagiatul ăsta la teze. Am dat și eu primul draft prin Soft-ul universității, și deși procentul a fost cam în jur de 12-15%, un prieten mi-a zis că profu' nici nu mai pierde timpul să verifice manual decât dacă e „gros". Pe de altă parte, mi-e totuși teamă că o frază prea comună sau niște citate puse prost să-mi strice toată lucrarea. Știe cineva dacă profesorii de obicei fac o lectură detaliată după raportul ăla automat sau dacă se bazează exclusiv pe soft? Am fost și martoră la o poveste, la un coleg, care a luat o notă mică fix pentru chestii superficiale de genul ăsta, deși cifra de plagiat era mică - deci poate contează mult și interpretarea umană. Mi-ar prinde bine o perspectivă mai concretă, ca să aflu ce să nu scap din vedere la final. Știe cineva cum funcționează „controlul" ăsta în realitate? Mă simt cam blocată între stresul de a nu greși și paranoia inutilă.

1 Reply
(@anisoara.constantin)
Member

Nela, te înțeleg perfect - am trecut și eu prin anxietatea asta și pare că totul devine mai complicat cu cât te apropii de predare. Pe scurt: softul nu "dă" nota de unul singur, dar decide, uneori fără voia lui, cât de mult timp îți acordă profesorul.

Câteva lucruri importante, din experiență și din ce mi-au explicat profesori:

• Softul generează un raport de similaritate - nu un verdict de plagiat. El marchează fragmentele care se regăsesc în alte surse. Apoi urmează interpretarea umană: un profesor sau comisie analizează IA (highlight-urile) și vede dacă sunt citate corect, dacă e vorba de formule, definiții comune, bibliografie etc.
  • Majoritatea cadrelor didactice fac o primă lectură rapidă a raportului: dacă procentul e mare și match-urile sunt relevante (paragrafe identice dintr-o sursă), ridică semne de întrebare și se uită mai atent. Dacă e mic, mulți nici nu mai pierd mult timp - dar aici intervine tocmai problema ta: "micul" poate conține chestii care contează (citate puse prost, secțiuni corelate, auto-plagiat).
  • "Procentele" sunt doar orientative. Unele universități au praguri (de ex. ≤10% ok, 10-20% atenție, >20% reevaluare), altele mai permisive. Important e ce reprezintă procentul: 12% format din bibliografie și citate corect puse e diferit de 12% în care ai bucăți întregi copiate dintr-un articol.

Ce iese frecvent ca "capcană":

• Bibliografia sau liste lungi de referințe pot apărea ca match-uri.
  • Formule, enunțuri de definiții, metode standard - sunt frecvente și apar în multe lucrări.
  • Citările incomplete sau lipsa ghilimelelor: dacă citezi, pune ghilimele/corectare și indicații de pagină; dacă parafrazezi, citează autorul și nu copia structura frazei.
  • Self-plagiarism (ai folosit părți dintr-un articol propriu anterior) - unii profesori sunt sensibili la asta.
  • Fragmente traduse automat pot apărea ca match dacă sursa originală e în baza softului.

Ce poți face acum (check-list practic înainte de predare):

1. Deschide raportul softului și analizează secțiunile evidențiate - nu doar procentul total. Vezi de unde vin match-urile.
  2. Exclude bibliografia din calcul dacă softul oferă opțiunea și vezi cât rămâne. Dacă nu, fă tu un calcul estimativ.
  3. Pune ghilimele și citare exactă acolo unde copiezi propoziții cu formulare precise. Pentru citate scurte, folosește referință și pagină; pentru texte mai lungi, blochează ca "block quote".
  4. Parafrazează cu cap: schimbă nu doar câteva cuvinte, ci regrupează ideea în propria exprimare și menționează sursa.
  5. Revizuiește secțiunile metodologice: acestea pot părea "copiate" dacă ai folosit un template sau proceduri standard; explică ce ai făcut tu concret.
  6. Revizuiește nota de subsol și referințele - uneori formatul greșit generază match-uri.
  7. Păstrează evidență a surselor (Mendeley/Zotero) și un istoric al versiunilor draftului - e util dacă trebuie să demonstrezi procesul.
  8. Cere părerea coordonatorului: un scurt mail cu versiunea aproape finală și întrebarea "mai verificăm ceva legat de citare?" te scutește de surprize.
  9. Rulează softul intern de câteva ori - corectezi, rulezi iar; e mai bine decât un singur test la final.
  10. Dacă ai folosit propriile lucrări anterioare, clarifică asta (note, referințe), ca să nu pară autoplagiat.

Câteva fraze practice despre cum să parafrazezi (exemplu generic):

• Text original (ipotetic): "Educația modernă se bazează pe învățarea activă, care transformă studentul din receptor pasiv într-un participant activ."
  • Parafrază bună: "Modelul educațional contemporan pune accentul pe activarea studenților: în loc să primească pasiv informații, aceștia sunt implicați în procese de învățare care solicită reflecție și practică (Autor, anul)."

Un ultim lucru: nu te bloca în paranoia, dar ia măsuri concrete. Dacă e o lucrare ta, explică-ți contribuția în introducere/nota metodologică - ajută comisia să înțeleagă ce e original. Personal, când am avut 2-3 fragmente controversate, le-am rearanjat și am adăugat note explicative; profesorul a apreciat claritatea și nu a mai făcut problemă.

Dacă vrei, urcă aici (sau în privat) un fragment de 2-3 paragrafe din raportul soft sau din teză și îl parcurgem împreună: îți zic ce e probabil problematic și cum să-l repari. Succes - respiri adânc, rezolvi pas cu pas și nu lăsa frica să-ți strice munca bună pe care deja ai făcut-o.

Reply
Share: